Dagens sanningar

Nu är våren här på riktigt. Vintergäck och snödroppar i trädgården. Fåglarna sjunger och katterna vill inte längre vara inne.

fredag 25 december 2009

Tyst det är i huset nästan. Endast katterna, fiskarna och jag är vakna. Det prasslar under julgranen, någon har hittat en "smällkaramell" och jag hör visst en kula skramla på golvet. Vi hade en diskussion om grisarnas öden när vi bestämde vårt julbord i år. Grisarna får det inte bättre om deras kött ratas. Det är en väldig komplicerad historia kring böndernas levebröd, matkedjornas prispress och konsumenternas efterfrågan om bra mat. Men det är bra med en debatt kring hur maten blir till. Jag skulle uppskatta en kvalitetsmärkning på kött. Det måste finnas en märkning så att jag kan välja efter mina behov. Jag vill veta vad jag betalar för.

Revbenspjällen blev ialla fall verkligen uppskattade. Vi hade en livlig diskussion om vilket som var bäst. Det blev fyra olika kryddningar. Nr 1 Juldoftande innehöll kanel, ingefära, kryddnejlikor, kardemumma, svartpeppar, chilipeppar och salt. Nr 2 Honung och ingefära med ytterligare äppelcidervinäger, soja, olja och svartpeppar. Nr 3 med Barbeque stil smaksattes med honung, lönnsirap, ingefära, kryddpeppar, färsk timjan, senapspulver, nejlikor, salt och grovmalen svartpeppar. Nr 4 kokades i mörkt öl i en timme dagen före, griljerades sedan i en sydamerikans stil med barbeque krydda, salt, hackad färsk vitlök, citron, brun farin, tomatketchup, soja, worcestersås och mango chutney.

Det juldoftande spjället med alla kryddorna och lite till som ingår i pepparskaksbaket passade mer tiden än kanske spjället men intressant. De övriga smakade mycket av honung, ingefära och peppar. Absolut mörast var nr 4 som var kokt i mörkt öl. Bra tips från Fisken Svea's akvariums blogg. Men vi blev så mätta för fort.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar